Utworzenie i funkcjonowanie Branżowego Centrum Umiejętności w dziedzinie piekarstwa
Biuro Koordynacji Projektów i Rewitalizacji Miasta
Zadanie inwestycyjne obejmowało zaprojektowanie i wybudowanie Branżowego Centrum Umiejętności w dziedzinie piekarstwa przy Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego im. J. J. Śniadeckich w Poznaniu.
Nowy obiekt składa się z trzech brył:
- 1-kondygnacyjnej części przeznaczonej na pracownię piekarniczą wraz z pomieszczeniami magazynowymi i technicznymi;
- 2-kondygnacyjna część przeznaczona na pomieszczenia administracyjne, węzeł sanitarny, sale szkoleniowe;
- 3-kondygnacyjna część komunikacyjna zawierająca klatkę schodową oraz windę.
Każda z kondygnacji jest bezpośrednio połączona z istniejącym budynkiem szkoły. Zakres inwestycji obejmował także zagospodarowanie terenu. Zadaniem projektantów było zaprojektowanie budynku zgodnie ze standardem budynków o niemal zerowym zużyciu energii oraz opracowanie rozwiązań zapewniających oszczędności energii, w tym zastosowanie odpowiedniej izolacyjności cieplnej ścian i okien, wyposażenie budynku w pompę ciepła oraz instalację fotowoltaiczną.
- I kwartał 2024 r. – rozpoczęcie robót budowlanych
- IV kwartał 2024 r. – zakończenie robót budowlanych
- Zakończono roboty budowlane
- Przekazano obiekt do użytkowania
Środki własne Miasta Poznania
Krajowy Plan Odbudowy i Zwiększania Odporności