Zmiana organizacji ruchu na ul. Krzywoustego

Wykonawca inwestycji polegającej na budowie nowych ekranów akustycznych wzdłuż ul. Bolesława Krzywoustego do tej pory koncentrował się na pracach przygotowawczych. Zgodnie z zapowiedziami, pod koniec tego miesiąca przystąpi do robót, które wymagają zmian organizacji ruchu. Wprowadzone zostaną 26 września (poniedziałek).

Ekran akustyczny wzdłuż ul. Bolesława Krzywoustego powstanie na odcinku od ronda Rataje do istniejących ekranów przy estakadzie Katowickiej. Zmiany obowiązujące od 26 września dotyczyć będą kierowców, rowerzystów i pieszych.

Prace podzielono na etapy, by związane z nimi utrudnienia były możliwie najmniej uciążliwe. Zawężane będą kolejne odcinki skrajnego, zewnętrznego pasa ruchu ul. Krzywoustego, czyli położonego najbliżej powstających ekranów. W efekcie od 26 września kierowcy zjeżdżający z ronda Rataje w kierunku autostrady będą mieli do dyspozycji o jeden pas ruchu mniej na odcinku od ronda do wysokości przejścia podziemnego. Wraz z postępem prac budowlanych zawężenie będzie przesuwać się w stronę estakady Katowickiej. Wyłączane z ruchu będą więc kolejne fragmenty prawego pasa jezdni prowadzącej w stronę autostrady, a równolegle udostępniane te, przy których prace już się zakończą.

Podczas robót konieczne będzie również zajęcie chodnika i drogi rowerowej wzdłuż ul. Krzywoustego, po stronie os. Jagiellońskiego i Oświecenia. Podobnie jak w przypadku pasa ruchu dla kierowców, wyłączane z ruchu będą fragmenty infrastruktury pieszo-rowerowej. Najpierw najbliżej ronda Rataje, a następnie wyłączenie przesuwać się będzie w stronę istniejących ekranów. W zależności od etapu, wykonawca będzie wyznaczał objazd dla rowerzystów przez pobliskie osiedla oraz wprowadzał tymczasowe przejścia dla pieszych.

Prosimy o zachowanie ostrożności i zwracanie uwagi na bieżące oznakowanie.

Celem inwestycji jest zmniejszenie hałasu z ruchliwej ul. Krzywoustego docierającego do mieszkańców osiedli Jagiellońskiego i Oświecenia. Nowy ekran powstanie właśnie po stronie tych osiedli. Będzie liczył ponad 600 metrów długości i 4 metry wysokości, co pozwoli zapewnić mieszkańcom komfort akustyczny. Ekran zaprojektowano jako częściowo nieprzeźroczysty, elementy konstrukcyjne wykonane zostaną w kolorach naturalnych materiałów, a wypełnienia w odcieniach szarości. Zakończenie prac planowane jest na IV kwartał bieżącego roku.

Autor: Paulina Nowicka
Data utworzenia: 21.09.2022
Osoba publikująca: Paulina Nowicka
Data publikacji: 21.09.2022 - 08:53
Aktualizacja: Łukasz Dolata
Data aktualizacji: 21.09.2022 - 09:03